Assassin's Creed: Unity İnceleme

Assassin's Creed serisini bilmeyen yoktur herhalde. İlk oyunundan beri büyük bir oyuncu kitlesi tarafından ilgi duyulan serinin son oyunu olan Assassin's Creed: Unity bize farklı bir deneyim yaşatacak gibi gözüküyor.

Ubisoft'un oyunu bize ilk tanıttığı günü hatırlıyorum da aynen şöyle demişlerdi. "Yeni nesil Assassin's Creed geliyor!" Bu lafı duyduktan sonra büyük bir heyecana kapılmıştım ve sabırsızlıkla çıkacağı günü bekliyordum.

Yıl 2014 aylardan 13 Kasım; Soğuk bir güne uyandım. Uyku sersemliğiyle Unity'nin çıkacağını tamamıyla unutmuşum. Kalktıktan 1-2 saat sonra kafamı toparladım ve takvime baktım ki ne göreyim! Aylardır beklediğim o gün gelip çatmıştı ve ben bunu unutmuştum. Hemen hazırlanıp soğuk havaya aldırış etmeden koşarak mağazanın yolunu tuttum ve oyunu alıp tekrar aynı hızla eve döndüm. Üstünde ki jelatini parçalarmışçasına yırttım ve diski Playstation 4'e taktım. Sonra neyle mi karşılaştım? Gelin hep birlikte bakalım.

Bavulları hazırlayın Paris'e yolculuk yapma zamanı geldi...


1789 yılı ve Paris şehri bir araya geldiğinde sizce ortaya nasıl bir hikaye çıkmış olabilir? Hadi sizi fazla düşündürmeyeyim. Tarih kitaplarında sıkça rastladığımız Fransız İhtilali diğer adıyla Fransız Devrimi. Belki kitaplardan okurken ilginizi çekmemiş olabilir. Ama eminim ki ana karakter olarak devrimi yaşamak hoşunuza gidecektir.

Ana karakterimiz Arno Victor Dorian yeni nesil bir suikastçı olarak karşımıza çıkıyor. 8  yaşındayken suikastçı babası öldürülür ve Arno tapınakçıların büyük ustası François De La Serre tarafından evlat edinilir. Arno'yu küçükken kontrolümüz altına alıp genç bir suikastçı olana kadar eğitiyoruz. Merak etmeyin bu eğitim o kadarda uzun sürmüyor (yada uzun mu sürseydi acaba). François bir tapınakçı tarafından öldürülür ve suçu Arno'nun üstüne atar. Hem babasının hem de onu evlat edinen ve genç bir adam olana kadar kendisine bakan Grand Master François De La Serre'nin intikamını almak için 21 yaşında Assassin (suikastçı) tarikatına katılır. Ve olaylar gelişir...


Ana karakterimiz kadar önemli olan bir diğer karakter ise Élise De La Serre. Soyadından tahmin edeceğiniz üzere bizi evlat edinen usta tapınakçı François'in küçük kızı. Küçük dediğime bakmayın bizimle beraber oda gelişiyor, serpiliyor ve güzel bir genç kız oluyor. Élise ve Arno küçüklükten beri iyi arkadaşlardır. Ama bu arkadaşlık yaşları ilerledikçe bir aşka dönüşür. Biri Templar (tapınakçı) diğeri ise Assassin (suikastçı).


Gelelim hepimizin merak ettiği oynanış yapısına...

Ubisoft doğru bir cümle kullanmıştı. Oynadığım oyun tam anlamıyla yeni nesil bir oyundu. Oynanış bakımından büyük yeniliklere gidilmesi açıkçası beni gayet mutlu etti. Arno, serinin diğer karakterlerine göre zayıf ve atletik olmasından  dolayı gayet hızlı ve akıcı hareketler yapıyor. Hızlı bir şekilde yüksek bir binanın üstüne çıkıyor ve aynı hızda aşağıya iniyor. Evet yanlış okumadınız aşağıya da aynı hızda iniyor. Serinin diğer oyunlarını oynayanlar bilir yüksek veya kısa bir yerden inmek herkese işkence gibi geliyordu.Arno bu konuda gayet başarılı. Önemli özelliklerden bir tanesi de Co-op modu. İki çeşit Co-op modu var. Biri ana hikaye bazında diğer ise büyük soygun yapacağınız görevler. Oyuna getirilen bir çok yeni animasyonda gayet güzel olmuş. Yine eski oyunlardan örnek vermek gerekirse elinize balta aldığınızda san ki balta değil de kılıç tutuyormuş gibi hissettiriyordu. Ubisoft o hatasını uzun bir süreden sonra telafi ediyor ve bize kötü anıları unutturuyor. Artık bir tabur askerin içine girip sağ çıkamayabiliyoruz. Bırakın bir taburu bazen 1-2 düşman bile sizi oldukça zorluyor. "İyi mi olmuş" diye soracak olursanız bence iyi olmuş. Yeteri kadar güçlü olmadığımızı fark ettiğimizde yetenek ağacını geliştirmeye başlıyoruz.


Bir diğer konu ise silah çeşitliliği ve kıyafetler...

Elimize sadece kılıç alabildiğimiz serinin eski oyunlarını bir kenara bırakın. Unity silah konusunda çığır açmış durumda; KılıçMızrakBaltaTabanca ve Tüfekler. Tam 5 çeşit silah kullanabiliyoruz ve farklı animasyonlar eşliğinde göze gayet hoş geliyor. Kıyafetler ise çok detaylandırılmış. Önceden sadece belli başlı 5-10 tane kıyafet giyebiliyorduk. Şimdi ise şapkasından kemerine, pantolonundan rengine kadar biz seçiyoruz.
Oyunun haritası sadece Paris'i kapsıyor. Assassin's Creed serisinin ilk oyunundan bu yana kadar en büyük haritaya sahip olan oyunudur. Harita Ubisoft'un düz mantığıyla çalışır. Yüksek bir yere çık ve senkronize ol. Haritayı tamamıyla açtığınızda yapacak o kadar çok şey karşınıza çıkacaktır ki bazen ana görevi bile görmekte zorluk çekebilirsiniz.

Bu kadar konuştuk grafiklerden bahsetmezsek ayıp etmiş oluruz. Unity'nin grafikleri, kaplamaları ve uzak çizim mesafesi gayet başarılı. Bu konuda Ubisoft'u tebrik etmek zorundayız. Yeni nesil oyun oynadığımızı bize fark ettiriyor. 


Çok övdük birazda kötüleyelim. Oyun gayet güzel tamam eyvallah ona lafımız yok ama oyunda o kadar çok bug ve frame düşmeleri var ki bu güzelliği baltalıyor. Konsolda oyun oynayanlar bilir 30 fps'nin altına düştü mü işin cılkı çıkar. Unity'de bu düşüşler oldukça fazla, hatta bazen 19-23 fps değerlerini bile görmek mümkün. Bu hatalar bir nebzede olsa oyundan soğumanıza neden olabilir. Ama merak etmeyin ben bu yazıyı yayınladığım zaman Ubisoft'tan  cevap gelmiş olur. Oyunda ki hataları ve frame düşüşlerini düzeltecek bir yama çıkartacaklardır.

Sizde benim gibi Assassin's Creed serisinin her oyununu oynadıysanız Unity'de zaten alıp oynamışsınızdır.

Assassin's Creed Unity; 13 Kasım tarihinde PC, PS4, Xbox One için çıkışını yaptı.
GRAFİK: 9,5
HİKAYE/ATMOSFER: 8,4
MÜZİK/SES: 8,5
OYNANABİLİRLİK8,8
TOPLAM PUAN:8,8
[Oyunun fiyatı: Steam 179 TL - PS Store 260 TL - Xbox Store 260 TL]

Yorumlar