Batman: Arkham Knight İnceleme (PS4)

"Filmi oyun yapılmış kaç tane müthiş güzel oyun var. Evet sana soruyorum. Bir mi? Peki hangisi? Dur söyleme! Ben tahmin edeyim. Batman serisi"

Yapımcı Rocksteady'nin ellerinden çıkmış Batman Arkham serisinin son bombası Batman: Arkham Knight. Serinin ilk oyunu 2009 yılında çıkmış olan Batman: Arkham Asylum. "Vay be 2009 he, anılarım canlandı. Tamam tamam ağlamayacağım." Arkham Knight Serinin hikaye, grafik, oynanış açısından en güzel oyunu desem bana kızmazsınız değil mi?

Rocksteady Arkham Knight'ı 2014'ün ortalarında gerek videolarla gerekse yazılı metinlerle göstermeye başladı. Bende olmak üzere bir çok Batman sever tabiri caizse çıkacağı günü iple çekiyordu. 23 Haziran 2015


Açık dünyalı Batman oyunu. "Ne içtin sen evladım öyle bir şey mümkün değil" Evet serinin son oyununun en büyük yeniliklerinden biri de açık dünya temalı olması. Gerçeği söylemek gerekirse bunu ilk duyduğumda bazı kuşkularım vardı ve ne yazık ki bazıları gerçekleşti. Ama olsun elimizde yinede müthiş bir oyun var.

Diğer bir yenilik Batmobile. Batman filmlerinde görüp gaza geldiğim bir çok kez ah şu aracı bende kullansam dediğimi hatırlar gibiyim. O müthiş araç tüm özellikleri ile elimizin altında. "Tüm özellikleri olmasamıydı keşke?" Batmobile Pursuit ve Battle modu olmak üzere iki modu olan bir araç. Pursuit modunda herhangi bir araç gibi yolda giderken Battle modunda anında bir tanka dönüşüp düşmanları alt edebiliyoruz.


Oynanış açısından bir önceki oyunla arasında pek bir fark olmasada "ki zaten oynanış çok güzeldi" yinede hafif iyileştirmelerle çok güzel bir oynanış mekaniği mevcut. Dövüş sistemi çok tok, vurduğunuz yumrukları hissettiriyor.

Grafikleri söylememe gerek yok bence. Zaten serinin en iyi grafikli oyunu karşımızda. Gece teması ve yağmur oyuna çok iyi adapte olmuş durumda. Yansımalar, kaplamalar, köşe yumuşatmaları, Batmobile ile kısmen yıkılan çevre hepsi "cuk" diye oturmuş.


Şimdi elimizde neler var. Açık dünya, Batmobile, Oynanış, Grafikler. "Gizlilik olmadan Batman olur mu hiç? Bunuda mı ben söyleyeyim" Arkham Knight gizlilik açısından çığır açmış gibi görünüyor. Bir görevde size yapabileceğiniz o kadar fazla seçenek sunuluyor ki bazen kararsız kalıp Mission Failed bile olabiliyor. "Tabi ki şakaydı" Önceki oyunlarda olduğu gibi Batarang, Batclaw gibi aletlerle başlıyoruz. İlerledikçe yeni aletler ediniyoruz. Bunların arasında dedektif modunda düşmanı işaretleme, Voice synthesizer ile Kötü bossların sesini taklit ederek düşman tayfasına komut verme gibi bir çok yeni alet ile karşılaşıyoruz. "Bence serinin önceki oyunları gibi ilk başta değilde ilerledikçe bu aletlerin açılması daha güzel olmuş" Gizlilik konusunda bir diğer yenilik ise Fear Takedown. Havada süzülürken küçük çaplı düşman tayfası gördünüz ve birisinin tepesine indiniz. Ondan sonra diğer iki kişi size saldırmaya vakit bulamadan tek bir tuşla onlarıda alt ettiniz. "İlk başta üç kişiyi, yeteneği geliştirdikten sonra en fazla beş kişiye yapabiliyorsunuz" Böylelikle hiç hasar almadan azda olsa düşman sayınızı azaltabiliyorsunuz.


Oyun tek anlamıyla muazzam ama ilk başta söylediğim gibi bazı kötü diyebileceğimiz ve Batman'e yakışmayan bir kaç şey var. Öncelikle oyunun açık dünya olması elbette ki güzel bir şey ama bazen ana görevden kopabiliyorsunuz. Bu da hikayeyi ufakta olsa olumsuz etkileyebiliyor. Son olarak Batmobile de iki sürüş modu olduğunu söylemiştim. Pursuit modunda her hangi bir sorun yok ama Battle moduna geçtiğimizde Batman değilde atari oyunu oynuyormuşum gibi hissettim. Sanki Rocksteady bu mod üzerinde fazla uğraşmamış gibi duruyor. Pursuit modunda ki sürüş dinamiğinden eser kalmıyor. Gayet kolay tek tuşla mermilerden kaçabiliyorsunuz. Bu da Batman'e yakışmıyor açıkçası. Ama bu benim görüşüm yine de hoşuna gidecek bir çok kişi olacaktır.

Son olarak Batman: Arkham Knight tam anlamıyla mükemmel bir oyun. Batman hayranları zaten alıp oynayacaktır ama bence hiç Batman oynamamış biri bile alıp severek oynayabilir.

Batman: Arkham Knight; 23 Haziran tarihinde PC, PS4, Xbox One için çıkışını yaptı.

GRAFİK: 9,5
HİKAYE/ATMOSFER: 9,2
MÜZİK/SES: 8,9
OYNANABİLİRLİK: 9,4
TOPLAM PUAN: 9,1
[Oyunun fiyatı: PS Store 209 TL - Xbox Store 209 TL]







Yorumlar